My new houseplant – identification needed

EDIT: I got an answer: this plant is Dizygotheca, Dizygotheca elegantissima or Plerandra elegantissimaisoliuska-aralia in Finnish. Thank you Anni, for the answer! I also found these common names: false aralia and, indeed, spider aralia. 🙂

I bought a new houseplant from a supermarket called Prisma in the town of Rauma on Saturday. And I still don’t know what the plant is called! 🙂

This plant has some interesting features…

dizoigotea

This is the name tag that the plant has: dizoigotea. I googled it… and, oh dear… Google doesn’t know this either! It only gives me “dizygotic” stuff, when I search just this name in this name tag, and when I use quotation marks with the name, Google doesn’t find anything! But other people have searched this word, too, because it appears in the Google search box when you start writing it there. What IS this…? 😀

Some sort of different spider plant?

The leaves of this plant… what do they remind you of? I must admit that the leaves of this plant caught my attention. 🙂 The ‘leaf groups’ all have the same shape, just the length varies… this ‘leaf group’ in the picture is middle-sized one…

The other side of the leaves is a bit purplish.

The petioles are spotted…

…and the stems are a bit woody, the lower parts are light brown, but the middle and the upper parts of the stems are dark brown, as dark as can be seen in the earlier picture – the dark next to the petioles. (How difficult can this be…? ;D)

Some short stems and younger leaves growing, too.

Hmm… just hoping that this is a strong plant – I would like to keep this.

-Leena

Published by

2 thoughts on “My new houseplant – identification needed”

 1. Moi Leena!

  Ostin eilen Porin Prismasta tuon samaisen kasvin, ja ajattelin löytäväni juurikin googlesta nimen ja hoito-ohjeet tuolle. Vaan eipäs tosiaan löytynytkään. Ainoa osuma oli tämä sinun blogisi:)

  No, sitten päätin etsia tietoa puutarha-alan kirjallisuudestani. Ja onnekseni jo heti ensimmäisestä kirjasta löysin nimen, joka oli vähän saman kaltainen kuin tuo Dizoigotea. Löytämäni sana oli Dizycgotheca.

  Tuota googlatessa sitten jo alkoi asia valjeta. Löytyi Dizygotheca elegantissima, tai ilmeisesti oikeammin Plerandra elegantissima eli
  Isoliuska-aralia :):):)!!!

  Jeee, tehtävä suoritettu:D!Nyt ei siis muuta kuin onnea ja pitkää ikää meidän molempien aralioille:)

  1. Moi Anni!
   Jopas jotakin ja voi ihmettä, mitä Raumalla ja Porissa myydään! 😀 Hienoa, että löysit tämän postaukseni ja valaisit asiaa kommentilla, kiitos paljon! 🙂 Kyllä vaan kirjoista löytyy, jossei netistä, mulla ei olekaan sellaista kirjallisuutta, josta tällaisia huonekasveja löytäisi…

   Mutta siis arvelin, että varmaan tuo nimi tuossa kasvin ruukussa on jotenkin väärin kirjoitettu, eikä se näemmä paljon vääriä kirjaimia vaatinut, ettei sitten netistä löytänyt mitään. Ja onpas tosiaan tällä kasvilla hienolta kuulostava nimi, pitääpä nyt tutustua tähän paremmin, tuskailinkin jo, että miten tätä nyt hoidetaan… 😀

   Kiitos! Onnea ja menestystä tosiaan nyt meidän aralioille! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.